OVER ONS

Over het ontstaan van ons bedrijf en wie we zijn.

ONS VERHAAL

Van “Hobbybrouwer” naar Brouwerij Hoogkerk.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Hoogkerk geannexeerd werd bij de stad Groningen.
Omdat Hoogkerk in die 50 jaar altijd een dorps karakter heeft gehouden werd er in oktober van dat jaar een feest gevierd met de naam
“Hoogkerk 50 jaar dorp in de stad”.

Johann van der Geest en Feikje Kenter kregen het idee om een bier te (laten) maken met een voor Hoogkerk kenbare smaak.
Johann kwam met het idee voor een bietenbier en heeft hier ook wat van laten maken. Echter voldeed deze niet aan de wensen en kwamen beide in contact met Marc van Dullemen, een enthousiaste hobbybrouwer en via via kwam het contact met hobbybrouwers Hans Stellingwerff, Henk-Jan Hofman en de broers Marco en Chris Prins en samen met biersommelier Martijn Vissering, Bierista schrijver en liefhebber Dennis Hofman en onze Cosun-Beet-company man Martin Jansen werd het “Hoogkerker Biergilde” opgericht!

Bij de eerste vergadering werd al snel duidelijk dat het een blond bier zou moeten worden, aangevuld met een geheim ingrediënt van de suikerfabriek.
De eerste batch van 20 liter werd gepresenteerd op de openingsavond van het grote feest. Zo’n 150 mensen konden daar voor het eerst kennismaken met het Hoogkerker Bietenbier. Na vele enthousiaste reacties en vragen waar ze het konden kopen was al snel duidelijk dat we dit project door moesten zetten. En zo stonden vlak voor 2020, zeven mensen bij de KvK om zich in te laten schrijven als Brouwerij Hoogkerk!

Inmiddels wordt het bietenbier per batch van 1000 liter gebrouwen in de brouwerij van Gerrit Admiraal in het Friese Oudekerk.
En wordt er gewerkt aan meerdere bier soorten.

ONS TEAM

Wij stellen onszelf graag even voor:

Hans Stellingwerff

Brouwer

Toen ik een jaar of 16 was voor het eerst een speciaalbier gedronken, een Duvel. Zelfde kleur als pils, maar een compleet andere smaak kwam ik achter. Hierna langzaam aan verdiept in bier. Inmiddels erg veel smaken achter de kiezen.

Mijn voorkeur….? Tripels, een complexe stout maar ook erg fan van Bockbieren. Maar ik vind dat je vooral moet proeven, en met zoveel bieren als nu op de markt ben je nooit uit geproefd en uitgeleerd in bier.

Na jaren bestuurslid van PINT geweest te zijn steeds meer verdiept in het brouwen. Een keer geprobeerd om zelf te brouwen met een pakket van Brouwbroeders. Verrassend goed drinkbaar. Vervolgens steeds meer apparatuur aangeschaft. Helaas lukt het me niet om erg geregeld te brouwen maar er staat altijd wel een flesje van mezelf klaar om opengetrokken te worden. 

Martijn Vissering

Brouwer

Mijn liefde voor speciaalbier is zo’n jaar of 10 á 12 geleden aangezwengeld. In die periode ben ik bij de Hanos van het magazijn overgestapt naar de bier en frisdrank afdeling. Naast af en toe een lekker speciaalbier in de kroeg begon ik er nu ook mee te werken, Al snel begon ik met de rating app Untappd, waar ik steeds meer bieren ontdekte. Dit zorgde voor steeds meer interesse in bier, daar wou ik wel meer over weten!

Zodoende ben ik begonnen aan de opleiding tot Diplom Biersommerlier welke ik in juni 2018 heb afgerond. Tijdens de opleiding ontdekte ik ook wat ik nou werkelijk wou met bier en de opgedane kennis. Vandaar dat ik  in 2016 ben begonnen met mijn webshop www.debiertopper.nl

Marco Prins

Brouwer

Geboren en getogen Hoogkerker en samen met Chris in 2017 besmet geraakt met zelf bier brouwen. Ons eerste bier was een Weizen en omdat we de smaak te pakken kregen hebben we, samen met nog 3 andere broers, een automatische brouwketel aangeschaft. Zelf enorm fan van IPA’s maar ook een avondje pilsen sla ik zeker niet af. 

Ik blijf het bijzonder vinden dat we in juli 2019 met 7 hobbyisten bij elkaar kwamen om een Hoogkerker bier te maken en nog geen half jaar later verder gingen als brouwerij Hoogkerk.

Marc van Dullemen

Brouwer

Sinds 2017 hobbybrouwer en al heel lang bierliefhebber. Met een voorliefde voor Belgische bieren brouw ik graag bieren van bovengisting met nagisting op de fles. Het favoriete brouwsel in mijn “Friday13Tripel” deze heb ik de eerste keer op vrijdag de 13e gebrouwen. Mijn Russian Imperial Stout van 10% met Chocolademout is een heerlijk bier waarmee je de winteravonden uitstekend door kan komen.

Chris Prins

Brouwer

Geboren en getogen Hoogkerker en sinds 2017 min of meer brouwer. Samen met mijn broer Marco, en mede-vennoot van Brouwerij Hoogkerk, was ons eerste brouwsel een kant-en-klaar-pakket van Brouwbroeders. Maar de interesse was gewekt en de aanschaf van een brouwketel was snel een feit. 

Naast af en toe brouwen, ben ik vooral al lang een serieuze bierliefhebber. Ik heb niet echt een voorkeur, dit is erg seizoensgebonden. Een Beierse Weizen tijdens een warme zomeravond is heerlijk, net als een stout tijdens een herfstachtige zondagmiddag…. 

Samen met de andere vennoten vind ik het leuk om het dorp Hoogkerk op de bierkaart te zetten en zie met vertrouwen onze toekomst tegemoet.

Martin Jansen

Brouwer

Geboren in de stad Groningen maar al jaren woonachtig in Hoogkerk. Naast het wonen in Hoogkerk ben ik er ook komen te werken en wel op de suikerfabriek, tegenwoordig Cosun Beet Company.

Naast een pilsje drinken ben ik groot liefhebber geworden van bier. Een bierproeverij met een hapje erbij en er over praten kan ik echt van genieten.

In 2019 ben ik in contact gekomen met mijn huidige vennoten. Een geweldige groep met veel passie voor brouwen en proeven. We kregen een kans om Hoogkerk te verbinden met een speciaal bier. Een ingrediënt van de suikerbiet vormt de basis van ons blond bier. Let’s Gro Hoogkerk was ons eerste kans om Hoogkerk mee te laten genieten van ons gebrouwen bier. Inmiddels zijn we een brouwerij gestart en zie de toekomst hoopvol tegemoet.

Henk Jan Hofman

Brouwer

Ook wel hjeeee. Op mijn 6e jaar ben ik onder de rook van de suikerfabriek komen wonen en dat ik nog steeds zo, inmiddels wel in mijn eigen huis. 

Sinds ongeveer een jaar of 15 liefhebber van speciaalbier en zoals de meeste mensen begonnen met tripel en blond bier. Het brouwvirus kwam 5 jaar late tijdens een vakantie in Bladel. Deze man had/heeft een brouwcafé naast zijn boeren camping. Na een dag mee te hebben gelopen was ik om. Bij thuiskomst gelijk de eerst de beste rommelmarkt bezocht en geslaagd met grote pannen en branders. Zo brouw ik nog steeds. 

Zomer 2019 kwam ik in contact met een aantal hobbybrouwers en er werd gevraagd of we een specifiek bier konden brouwen voor Hoogkerk. De rest is geschiedenis.

Hans Stellingwerff

Brouwer

Toen ik een jaar of 16 was voor het eerst een speciaalbier gedronken, een Duvel. Zelfde kleur als pils, maar een compleet andere smaak kwam ik achter. Hierna langzaam aan verdiept in bier. Inmiddels erg veel smaken achter de kiezen. Mijn voorkeur….? Tripels, een complexe stout maar ook erg fan van Bockbieren. Maar ik vind dat je vooral moet proeven, en met zoveel bieren als nu op de markt ben je nooit uit geproefd en uitgeleerd in bier. Na jaren bestuurslid van PINT geweest te zijn steeds meer verdiept in het brouwen. Een keer geprobeerd om zelf te brouwen met een pakket van Brouwbroeders. Verrassend goed drinkbaar. Vervolgens steeds meer apparatuur aangeschaft. Helaas lukt het me niet om erg geregeld te brouwen maar er staat altijd wel een flesje van mezelf klaar om opengetrokken te worden.  Erg blij dat ik deel mag uitmaken van Brouwerij Hoogkerk.

Martijn Vissering

Brouwer

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Chris Prins

Brouwer

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.