De Hoogkerker Klapsjeiker.

De brouwerij heeft het lang geheim weten te houden! Althans de naam.. Want er was eigenlijk geen ontkomen aan, dat er een nieuw bier van Brouwerij Hoogkerk op de markt komt. Een Tripel, die de naam Hoogkerker Klapsjeiker meekrijgt.

Ondanks de wat ongewone naam, is het een ode, een eerbetoon aan de Hoogkerker(s)

Zij staan namelijk te boek als recht door zee, niet lullen maar poetsen en houden al helemaal niet van gezeik. Toch had je vroeger een groepje ‘oude wijze heren’ die steevast de dagelijkse gang van zaken doornamen. Alles wat maar een beetje anders was, dan dat de heren gewend waren, moest het ontgelden en konden de heren eindeloos over ‘sjeiken’. Dit vaste tafereel was altijd te bewonderen bij de Hoogkerster brug. Doordat zo’n brug in het Gronings een klap genoemd wordt, is de link snel gelegd naar de naam voor ons nieuwe bier.

Maar goed, heel leuk om het over de oorsprong van de naam te hebben. Misschien nog wel belangrijker, hoe zit het met het bier? Een Tripel zogezegd. En omdat het om zo’n klassieke bierstijl gaat, wilde de brouwers zo dicht mogelijk bij de kern van dit bier blijven, met uiteraard het geheime ingrediënt van de suikerbiet als handtekening. De op fles hergistende Tripel heeft een alcoholpercentage van 8,4%, die lekker doordrinkt. Moutig, en lichtzoet met een fijne droge en sprankelende afdronk. Er is duizend liter gebrouwen, wat genoeg moet zijn om de komende zomer door te komen.

Het bier komt, in navolging van het Hoogkerker Bietenbier, zowel in ‘gewone’ bierflessen, alsook in 75 cl, wat met Vaderdag in aantocht natuurlijk een mooi cadeau is. Binnenkort verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten en Horeca.

Tekst: Dennis Hofman
Foto: Marc van Dullemen
Ontwerp etiket : Marco Prins

De Hoogkerker Klapsjeiker